تحقیق کاروفناوری هفتم

پودمان پوشاک

آشنایی با الیاف پنبه

پنبه پرمصرف ترین لیف گیاهی است که به دلیل داشتن خواص ویژه، از قبیل استحکام و جذب رطوبت زیاد، بیشترین کاربرد را در صنایع نساجی و پوشاک دارد. در ادامه مطلب با الیاف پنبه بیشتر آشنا خواهید شد

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف پنبه

متن کامل تحقیق در ادامه مطلب

پنبه جزء الیاف گیاهی دانه ای است. ارتفاع گیاه پنبه گاهی به 3 متر می رسد. برگ های آن دارای بریدگی است و گل های آن به رنگ سفید، زرد و صورتی است میوهٔ گیاه پنبه به غوزه معروف است. دانه های پنبه (پنبه دانه ها) درون غوزه قرار دارند و الیاف پنبه به صورت انبوه در سطح پنبه دانه ها رشد می کنند.
چیدن پنبه به روش ماشینی یا دستی صورت می گیرد. در روش ماشینی، ماشین مخصوصی الیاف پنبه را از غوزه جدا و جمع آوری می کند، بدون اینکه به گیاه پنبه آسیبی برسد. در روش دستی، این کار توسط کارگر صورت می گیرد. امروزه در کشورهای پیشرفته چیدن پنبه به روش ماشینی رواج دارد، در حالی که در کشورهای در حال توسعه هنوز از روش دستی استفاده می شود. پس از چیدن پنبه، با استفاده از ماشین پنبه پاک کنی ، دانه های پنبه را از الیاف پنبه جدا می کنند. به این عمل پنبه پاک کنی می گویند. پس از پنبه پاک کنی، الیاف پنبه را به صورت به هم فشرده به شکل بسته های مکعب مستطیل، که به آن عدل می گویند، آماده می کنند و روی آن را با پارچهٔ کنفی یا چتایی می پوشانند. سپس به منظور تبدیل الیاف به نخ، عدل ها را به کارخانجات ریسندگی منتقل می کنند.

الیاف پنبه کیفیت های مختلف و متنوعی دارد. عامل تعیین کنندهٔ کیفیت الیاف پنبه، طول و ظرافت الیاف است. هر چه الیاف پنبه بلندتر و ظریف تر باشد استحکام و نرمی آن بیشتر و کیفیت آن بالاتر است.

خصوصیات الیاف پنبه

نرمی و لطافت
جذب رطوبت زیاد
استحکام کششی زیاد
مقاومت سایشی زیاد
افزایش استحکام در حالت مرطوب
مقاومت کم در برابر چروک شدن
مقاومت زیاد در برابر حرارت

پنبه جزء الیافی است که مقاومت آن در برابر حرارت زیاد است. اگر پنبه در دمای 120 درجهٔ سانتی گراد قرار گیرد پس از گذشت چند ساعت رنگ آن زرد می شود و در دمای 150 درجهٔ سانتی گراد تجزیه می شود.

شناسایی الیاف پنبه

روش میکروسکوپی

الیاف پنبه در امتداد طولی، پیچیدگی و تاب خوردگی دارد و در مقطع عرضی، لوبیایی شکل است. شکل زیر مقطع طولی و عرضی الیاف پنبه را در زیر میکروسکوپ نشان می دهد.

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف پنبه

در مقطع عرضی، لیف پنبه از دو قسمت، یعنی دیوارهٔ سلولزی و حفرهٔ میانی (لومن)، تشکیل شده است. دیوارهٔ سلولزی، بخش عمدهٔ لیف پنبه را تشکیل می دهد و ضخامت آن بیانگر میزان رشد یا به عبارتی رسیدگی الیاف پنبه است. هر چه دیوارهٔ سلولزی ضخیم تر باشد، الیاف پنبه رسیده تر است. در نتیجه استحکام و جذب رطوبت الیاف بیشتر است و در عملیات رنگرزی، رنگ پذیری بهتری خواهد داشت.

روش سوزاندن

مشاهدات حاصل از سوختن پنبه در جدول زیر خلاصه شده است.

جدول شناسایی الیاف پنبه با روش سوزاندن

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف پنبه

روش حلاّلیت

الیاف پنبه در اسید سولفوریک با غلظت 75 درصد حل می شود. بنابراین، از این حلاّل می توان برای شناسایی الیاف پنبه استفاده کرد.

روش نگهداری از پارچه های پنبه ای

توصیه می شود در نگهداری از کلیهٔ پارچه ها، اعم از پنبه ای و غیر پنبه ای، به برچسب مراقبت از لباس توجه شود.در نگهداری از پارچه های پنبه ای نکات زیر را باید مورد توجه قرار داد:

- پارچه های پنبه ای را می توان با دست یا ماشین لباسشویی شست یا خشک شویی کرد.
- برای شستشوی پارچه های پنبه ای می توان از صابون یا پودرهای شوینده استفاده نمود.
- پارچه های پنبه ای، قابلیت شستشو در دمای بالا را دارند، حتی می توان آنها را جوشاند و استریل کرد.
- برای شستشو و سفیدی ملحفه ها بهتر است آنها را در ماشین لباسشویی و با پودر صابون یا یک تکه صابون رنده شده شست.
- پارچه های پنبه ای در اثر شستشو جمع می شوند یا به عبارت دیگر آب می روند. لذا، شستن پارچه های پنبه ای باید قبل از دوختن آنها باشد.
- استفاده از سفیدکننده های کلردار و هم چنین سفیدکننده های غیر کلردار (مثل آب اکسیژنه) برای پارچه های پنبه ای مجاز است.

اتوکشی پارچه های پنبه ای

- پارچه های پنبه ای را باید قبل از اینکه کاملاً خشک شوند اتو کرد و اگر خشک شده اند باید هنگام اتو کردن، آنها را نمناک کرد تا چروک های حاصل از شستشو کاملاً صاف شوند. همچنین می توان از بخار گرم برای اتو کردن پارچه های پنبه ای استفاده نمود.
- اتوپذیری پارچهٔ پنبه ای 180 - 160 درجهٔ سانتی گراد است.
- بهترین روش برای اتو کردن مخمل، استفاده از تختهٔ مخصوص اتو کردن مخمل است.در صورت در دسترس نبودن اتوی بخار، پارچه مرطوبی را روی اتوی معمولی قرار می دهند و پارچهٔ مخمل را در نزدیکی اتو نگه می دارند تا با بخار حاصل از آن، اتو شود

اثر عوامل محیطی روی پارچه های پنبه ای

- از قرار دادن پارچه های پنبه ای در معرض نور خورشید به مدت طولانی باید خودداری نمود. زیرا نور خورشید موجب می شود استحکام پارچهٔ پنبه ای کاهش یابد و رنگ آن زرد شود.

- به منظور جلوگیری از رشد قارچ، کپک و باکتری باید پارچه های پنبه ای در جای خشک نگهداری شوند.

موارد استفاده از الیاف پنبه

از موارد استفاده از پنبه می توان به انواع پوشاک، لباس زیر، پوشاک کودکان، ملحفه، حوله، تور ماهی گیری، طناب های مورد استفاده در دریانوردی، پرده، چادر صحرایی و نخ دوخت اشاره کرد. همچنین انواع مختلف پارچه ها از پنبه تهیه می شوند که از میان آنها می توان به چیت  ، متقال  ، جین ، مخمل کبریتی نخی  (پنبه ای) و برزنت  اشاره کرد.

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف پنبه


فیلم مرتبط

آشنایی با کارخانه تولید نخ پنبه ای


مطالب مرتبط


تحقیق کاروفناوری آشنایی با انواع الیاف

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف پنبه

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف کتان

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف کنف

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف پشم

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف ابریشم

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف موهر

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف کشمیر

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف ریون

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف استات

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف نایلون

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف پلی استر

تحقیق کاروفناوری آشنایی با الیاف اکریلیک