تحقیق کاروفناوری

پودمان برجسته کاری ورق مس

صفحه 147 کاروفناوری نهم

فلز مس در زمینه های زیادی از جمله برق، الکترونیک، ارتباطات، ساختمان، حمل و نقل، لوازم و ماشین آلات صنعتی و کشاورزی، کاربرد دارد. در گروه خود با جست و جو در اینترنت، کتاب ها و منابع دیگر در این خصوص تحقیق کنید و نتایج آن را در کلاس ارائه دهید.

تحقیق صفحه 149 کاروفناوری نهم خواص و کاربردهای مس

متن تحقیق در ادامه مطلب

خواص و کاربردهای فلز مس

مس قدیمى ترین فلز صنعتى است که بشر از حدود 5 هزار سال قبل از میلاد با آن آشنا شده است. برخى عقیده دارند که اولین فلز شناخته شده طلا مى باشد ولى در هر حال تمام محققین بر این عقیده متفق هستندکه دستیابى بشر به صنایع فلزى با شناخته شدن مس آغازگردیده است.کاهش ذخایر سطحى مس منجر به استفاده بشر از آلیاژ مس و قلع تحت نام مفرغ (برنز) گردید و بدین ترتیب دوره مفرغ درتاریخ تکامل و تحول هاى صنعتى بشر از 3 هزارسال قبل ازمیلاد آغازگردید و در هزاره اول قبل ازمیلاد باکشف آهن پایان پذیرفت.

کشف آهن و تولید فولاد ارزش هاى دفاعى و تهاجمى مس در ساختن نیزه، سپر، خنجر، و... را کاهش داد و براى مدت هاى طولانى مس و آلیاژهاى آنها بیشتر در مصارف خانگى و تزئینى بکارمیرفت. دوره رونق کلیسا، براى برنج سازان نیز یک دوره طلایى محسوب مى شود و با شناخت قابلیت طنین صدا که درمس وآلیاژهاى آن وجود دارد این فلزمصارف جدیدى پیداکرد. دستیابى بشر به اسلحه گرم و رواج صنایع الکتریکى نیز رونق وگسترش جدیدى براى کاربرد مس محسوب می گردد.

تحقیق صفحه 149 کاروفناوری نهم خواص و کاربردهای مس

خواص وکاربرد مس

نقطه ذوب مس 1090 درجه سانتیگراد و نقطه جوش آن 2570 درجه سانتیگراد مى باشد. نقطه ذوب مس از آهن و فولادها کمتر بوده و از این رو با شرایط آسان ترى ذوب مى شود.نقطه ذوب و وزن مخصوص مس در مقادیرى نیستند که به دلیل زود ذوبی و یا سبکى مصارف صنعتى مس را کاهش دهند.

مس بعد از نقره هادى ترین عنصر مى باشد. هدایت حرارتى مس نسبت به نقره برابر 92 درصد است، یکى از مهم ترین موارد مصرف مس بر قابلیت هدایت حرارتى و الکتریکى آن استوار مى باشد. حضور عناصر ناخالصی و یا آلیاژی قابلیت هدایت مس را به شدت کاهش می دهد و از این رو در مصارف الکتریکى و انتقال الکتریسیته از مس بسیار خالص با ترکیب بیشتر از 99 / 99 درصد مس استفاده می شود.

مس خالص فلزى است نرم که سختى آن بسیار پایین است ولى قابلیت آلیاژسازى مس با سایر عناصر نظیر روى، قلع، سرب، آلومینیم، سیلیسیم و... باعث گردیده است که دامنه آلیاژهاى مختلف مس بسیار وسیع باشد و در آلیاژهاى متعدد آن یک یا چند خاصیت نظیر استحکام، زیبایى، هدایت، شکل پذیرى و... وجود داشته باشد. دامنه آلیاژهاى مس بسیار وسیع است و در این مورد شاید بتوان اظهار کرد که آلیاژهاى مس در میان فلزات غیرآهنى از تمام آنها متنوع تر و متعددتر هستند. درحالیکه آلومینیم وآلیاژهاى آن برخى از مصارف و کاربردهاى مس را محدود کرده اند ولى امروزه مس و آلیاژهاى آن دامنه کاربردى وسیع خود را حفظ کرده اند.

تحقیق صفحه 149 کاروفناوری نهم خواص و کاربردهای مس

آلیاژهاى مس معمولا بر اساس کاربرد آنها دسته بندى مى شوند، در این حال عناصر ترکیبى به گونه اى هستند که امکان دسته بندى آنها را براساس نوع آلیاژ و شرایط ذوب و ریخته گرى نیز میسر می سازد. مصارف مختلف مس و زمینه هاى کاربردى آلیاژهاى آن معمولا بر یک یا چند از خواص زیر استوار مى شود:

1. هدایت الکتریکى و حرارتى بسیارخوب و بالا.
2. مقاومت بسیار خوب درمحیط هاى خورنده و خوردگى.
3.مقاومت به فرسودگی
4. طنین صدا.
5. رنگ هاى دلپذیر و زیبا.
6. تنوع آلیاژى در ساخت قطعات مقاوم به کشش و فشار.

در هر حال مى توان این زمینه ها را در تولید سیم، کابل وسایر مصارف الکتریکى، سماور، کترى، دیگ و سایر مصارف خانگى، برخى از وسایل صوتى، پمپ، شیرآب، پروانه کشتى و وسایل دیگرى که مقاومت به خوردگى و استحکام نسبى مشخصه اصلى آنهاست از قبیل چرخ دنده، بوش اهرم و سایر وسایل انتقال نیرو و همچنین در ساخت آلیاژهاى یاتاقان جستجو نمود.

این فلز به دلیل دارا بودن خصوصیاتی از قبیل شکل پذیری بالا و انعطاف، در صنایع کاربرد فراوانی دارد. در صنایع الکتریکی در ساخت شمش ها،سیم ها و کابل های حامل جریان، و صنایع مکانیک لوله ها، تنوره، هویه های لحیم کاری، کویل های حرارتی و برودتی و قطعات تزئینی به کار می رود.

تحقیق صفحه 149 کاروفناوری نهم خواص و کاربردهای مس

یکی از کاربردهای مس در صنایع طلاسازی است، طلا به علت نرمی و پایین بودن استحکام قادر به حفظ شکل ساخته شده نیست، برای برطرف کردن این محدودیت به طلای خالص مقداری مس اضافه می شود تا استحکام آن به حد مطلوب رسیده و بتوانند در ساخت وسایل زینتی از آن استفاده کنند. وقتی گفته می شود طلای ١٨ عیار یعنی ٧٥ درصد طلا و ٢٥ درصد مس است این طلا به طلای ٧٥٠ معروف است.


فیلم مرتبط

مراحل استخراج فلز مس


مطالب مرتبط